Granaatappel: goed voor uw hormoonhuishouding !

Punica Granata oftewel granaatappel is een van de oudste symbolen van vruchtbaarheid.  De vrucht lijkt wel een eierstok met al zijn zaden die er als eitjes in genesteld liggen.

De vraag is of men indertijd exact wist wat de werkzame stoffen waren. Waarschijnlijk niet. Wél bekend was de werking ervan op de hormoonhuishouding van de vrouw. Nu weten we dat de pitten van de granaatappel een plantaardig oestrogeen bevat.  Dit zijn stoffen die aangemaakt worden door planten en die veel lijken op het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Ze nemen de plek in van lichaamseigen oestrogenen die in en na de overgang verminderd door het vrouwelijk lichaam geproduceerd worden en daardoor kunnen ze een deel van de overgangsklachten, zoals opvliegers verminderen.

Als Homeopaat denken we aan het middel granaatappel als er klachten zijn zoals: geïrriteerdheid met een ‘leeg gevoel’; ruziezoekerig zijn en het hebben van pijn in de buik bij de navel die minder wordt na het drinken van koud water; een algemeen beter voelen na het nuttigen van een warme maaltijd; het gevoel dat de baarmoeder naar buiten komt; onophoudelijke trek in sappige fruitige dingen en koffie; of juist geen trek; misselijkheid en duizeligheid.

Tenslotte heeft de granaatappel ook nog een sterk anti-oxidatieve werking: je immuunsysteem krijgt er een oppepper van. De granaatappel bevat naast anti-oxidanten ook kalium en polyfenolen. Dat zijn stoffen die zorgen voor gezonde bloedvaten.

Eten kan sowieso!

En… Het is heerlijk! De zaden hebben een stevige kern waar je gewoon op kunt kauwen en het vruchtvlees eromheen is lekker sappig. De smaak? Niet te beschrijven! Dat moet je proeven! Dus zet de granaatappel op je boodschappenlijst, het is er de tijd van het jaar voor. Turkse winkels verkopen ze al sinds jaar en dag maar ook kun je ze tegenwoordig in supermarkten en af en toe in de Eko-winkel kopen.

Heb je vergelijkbare klachten of vragen over je eigen hormonale klachten, neem dan contact op met een van ons.

Granaatappel: goed voor uw hormoonhuishouding !