PMS

Voorwoord: Ella is een jonge vrouw van 34 jaar, ze heeft een afspraak gemaakt omdat ze de hele winter van 2015 ziek is  geweest. Ze is continue moe, rillerig en om de paar weken heeft ze een aantal dagen koorts.

Ze vertelt: En nu ik hier toch ben wil ik ook nog wel kwijt dat ik me rondom de menstruatie ronduit belabberd voel, dan ben ik ook misselijk, heb hele zware benen, pijnlijke borsten en ben humeurig naar de kinderen. Eigenlijk kan ik mijn man niet in mijn buurt verdragen, ik weet dat het niet normaal is maar ik kan gewoon niet anders. Ik heb ruimte voor mezelf nodig en tegelijk voelt het alsof alles in het huishouden op mijn neerkomt, dat geeft ook weer irritatie naar mijn man toe.

Ik denk vaak:  “wanneer trekt deze bui nou eens over”?

Eigenlijk vraag me soms af of ik in de overgang ben omdat mijn klachten zo lijken op die van mijn moeder maar ik ben nog zo jong dus dat kan het toch niet zijn?

Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik  een paar jaar geleden een burn-out kreeg  vanwege een reorganisatie op haar werk. Ik sliep slecht en raakte oververmoeid en ben een ziek thuis geweest, rond die tijd zijn deze Pre Menstruele Klachten eigenlijk begonnen.

Ik voel me eigenlijk veel beter als ik tussen de middag met een collega ga wandelen in een stevig tempo, daar krijg ik energie van en ik merk ook dat mijn benen dan minder zwaar en gestuwd aanvoelen en als de menstruatie voorbij is voel ik me ook een paar weken wat beter

Mijn homeopaat luisterde goed naar wat ik vertelde, af en toe stelde ze een vraag als ik niet helemaal duidelijk was. Na de eerste gesprekken kreeg ik vooral middelen mee die mijn weerstand moesten verbeteren, daar reageerde ik goed op. Voor de PMS had het middel Sepia nodig zo vertelde mijn homeopaat. Sepia hielp vooral goed bij die PMS klachten waarbij een stuwing in de been en buikaderen op de voorgrond staat en waarbij de emotionele spanning die je ervaart zich vooral doet gelden op man en kinderen. Na een paar maanden kon ik zeggen dat ik me  veel meer ontspannen voelde, ik kan me nu ook niet meer zo goed voorstellen hoe het 9 maanden geleden voor me was. Ik kan nu weer genieten van ons gezinnetje, rondom de menstruatie voel ik me nog wel een beetje korzelig naar mijn man dus zo af en toe neem ik Sepia nog wel eens in maar het gaat nog steeds vooruit gelukkig. Langzaamaan krijg ik wat meer vertrouwen dat goed komt en dat is heel fijn.

Nawoord:  PMS is medisch gezien een nog onbegrepen klacht, er zijn wel hypotheses over een oorzaak maar geen van deze aannames zijn bewezen. Als Homeopaat kijken we individueel naar de cliënt die met deze klachten komt. Opvallend  bij  Ella was dat zij 6 jaar geleden  een burn-out heeft gehad wegens een reorganisatie op haar werk. Door de uitputting raakte haar geslachtshormonen ook uit balans met als gevolg premenstruele klachten.

PMS